Samen sterk voor de binnenstad

Hoe Hengelose ondernemers actief deelnemen aan de transformatie van het centrum

Samen sterk voor de binnen­stad

Hoe Hengelose ondernemers actief deelnemen aan de transformatie van het centrum

Hengelo floreert weer dankzij de succesvolle samenwerking tussen gemeente en ondernemers. Dat is niet altijd zo geweest. In 2019 werden de plannen voor een nieuw Marktplein nog afgewezen mede door onvoldoende draagvlak en betrokken­heid van de ondernemers. Dat moest anders. Samen met enkele ondernemers klopte Stichting Centrum Management Hengelo (SCH) aan bij INretail, De Nieuwe Winkel­straat (DNWS). Dat leidde van een vereniging van krachten tot een nieuw plan waar iedereen 100% de schouders onder zette.

SCH is al jaren de ondernemers­vereniging die zich bezighoudt met de vernieuwings­plannen in Hengelo. Het was een kleine kerngroep die de zaken vanuit de winkeliers regelde. “Het SCH-bestuur van zes jaar geleden miste connectie met de ondernemers/winkeliers”, vertelt onder­neemster Brigiet Schoemaker van Styling’S. “We hadden het gevoel dat de binnenstad niet vooruitging en dat we als onder­nemers tegen een muur opliepen. Het SCH-bestuur was lastig te bereiken en bezig met haar eigen agenda, hoewel vol goede bedoelingen. Kortom, alles­behalve een goede basis om samen aan de slag te kunnen.”

Waarom ondernemers bij plannen betrekken

“De binnenstad is als een bedrijf waar inwoners, ondernemers, werkenden en bezoekers samen­komen. Dus voor elk plan in dat gebied moet je draagvlak hebben van die vier groepen”, schetst centrum­manager Rob Berkhout. “Vanuit winkeliers was dat er onvoldoende vanwege het oude SCH-bestuur. Veel gehoorde klacht was dat de gemeente de binnen­stad niet als economisch centrum, maar als een van de wijken zag die Hengelo rijk was”, voegt Schoemaker toe.

Samen aan de slag

De kentering kwam toen een select groepje winkeliers aanklopte bij INretail en DNWS.

Schoemaker: “Ze organiseerden een eerste meeting met ondernemers en de gemeente. In totaal waren er ongeveer tien mensen. Voor de koffie hadden we het nog over ‘zij’ en ‘wij’, na de koffie waren de gelederen gesloten en hadden ‘wij’ het samen over ons gezamenlijke doel: een mooier en succesvoller centrum. Een heel bijzondere avond waardoor het draagvlak voor de plannen in één keer terug was.” “Die meetings organiseert de gemeente samen met de SCH vandaag nog steeds. Maar in plaats van enkele enthousias­telingen, vullen we nu een heel theater aan betrokken ondernemers”, aldus Berkhout.

Brigiet Schoemaker Ondernemer

Voor de koffie hadden we het nog over ‘zij’ en ‘wij’, na de koffie waren de gelederen gesloten en hadden ‘wij’ het samen over ons gezamen­lijke doel: een mooier en succesvoller centrum.

In plaats van enkele enthousiastelingen, vullen we nu een heel theater aan betrokken ondernemers.”

In plaats van enkele enthousiastelingen, vullen we nu een heel theater aan betrokken ondernemers.”

Communicatie en co-creatie

“Het SCH werd nieuw leven in geblazen en zette verschillende initiatieven op”, vertelt Berkhout. “Om de communicatie met onder­nemers te verbeteren, werd een ‘Chainels’ platform geïntroduceerd. Via dit kanaal kunnen we dagelijks en snel informeren over alles wat er speelt in het centrum. Verder werd ingezet op co-creatie met behulp van bijeen­komsten om draagvlak te vergroten en ideeën uit te werken.”

Coaching Cafés

“Een vorm van co-creatie zijn de coach cafés. Ondernemers gaan aan de slag met herkenbare uitdagingen zoals personeel of de boekhouding. Altijd in aanwezigheid van een adviseur van INRetail, Centrum­Management Academy, DNWS en een gast­ondernemer”, vertelt Schoemaker.

“Ervaringen worden gedeeld en er wordt samen gedacht aan oplossingen, het is echt learning by doing”, voegt Berkhout toe. Bovendien leiden deze sessies tot samen­horigheid tussen de ondernemers. “De deelnemers van de afgelopen sessie hebben nog steeds contact met elkaar en beschouwen de groep als een praatpaal voor uitwisselen van ideeën, het bespreken van uitdagingen en het delen van successen.”

Plannen Hengelo omarmd

(Deel)plannen worden nu over het algemeen zonder slag of stoot geaccepteerd door ondernemers en door de gemeenteraad. Schoemaker: “Dankzij de frequente sessies georganiseerd door SCH in samenwerking met de gemeente, hebben we steeds de mogelijkheid om formeel en informeel informatie te delen. Dat maakt het contact een heel stuk makkelijker.”

Dat de omslag zijn vruchten afwerpt vertaalt zich in eerste de resultaten. Berkhout: “Waar de binnen­stad in 2020 nog een 5 kreeg voor sfeer en gezellig­heid, krijgen we vandaag al een 7. Er is nog ruimte voor verbetering, maar vandaag is iedereen geëngageerd om positieve veranderingen te verwezen­lijken. Zo zien we bijvoorbeeld bij de organisatie van Winters Hengelo dat alle ondernemers hun steentjes willen bijdragen. De ene doet dat met een financiële bijdrage, de andere stuurt een vrijwilliger om te komen helpen. Dat schept een fijne sfeer om samen te werken aan een mooie toekomst voor de Hengelose binnenstad.”

Rob Berkhout Centrummanager

Waar de binnenstad in 2020 nog een 5 kreeg voor sfeer en gezelligheid, krijgen we vandaag al een 7. Er is nog ruimte voor verbetering, maar vandaag is iedereen geëngageerd om positieve veranderingen te verwezenlijken.”

Tips voor andere gemeenten

Maak ondernemers ambassadeurs van je binnenstad. Zij zien letterlijk wat er speelt, begrijpen wat het gebied nodig heeft en kunnen bijdragen aan een gedeeld gevoel van fierheid voor de binnenstad.

Zorg dat je centrum­manager zichtbaar en toegankelijk is. Hierdoor kan deze fungeren als spil tussen de ondernemers en de gemeente.

Organiseer regelmatig (kennis)sessies voor ondernemers en terugkerende klankbord­groepen. Zo behoud je een positieve dynamiek en houd je iedereen betrokken bij lopende en toekomstige plannen.

Impulsaanpak winkelgebieden

Inhoudsopgave

Impulsaanpak winkelgebieden

Inhoudsopgave