Winkel­gebieden met eigenzinnige keuzes

Hoe kun je een winkelgebied ook inrichten? 3 visies

Winkel­gebieden met eigenzinnige keuzes

Hoe kun je een winkelgebied ook inrichten? 3 visies

Als gemeente kun je kijken naar het herinrichten van een winkelgebied door woningen toe te voegen of winkels op te toppen of andere winkels ruimte te bieden. Ook kijken veel IW-gemeenten naar een andere mix van functies. Zoals het toevoegen van een culturele instelling, een groen plein voor ontmoetingen of een zorgloket. Hilversum, Sittard-Geleen en Kerkrade delen hun eigenzinnige visies.

Geleen kiest een Duurzaamheidshuis

Met de nieuwe bestemming van het Galfettigebouw zet Geleen een eigenzinnige, toekomstgerichte stap in de transformatie van het centrum. Waar ooit winkelmeters de stadseconomie moesten dragen, ontstaat nu een plaats waar circulariteit, duurzaamheid en innovatie samenkomen. Het Duurzaamheidshuis en het Chemelot Bezoekerscentrum vormen het hart van deze verandering: een broedplaats voor kennisdeling, verbinding en maatschappelijke vooruitgang. “Deze keuze is niet alleen een pragmatische oplossing voor de veranderende retailmarkt, maar vooral een bewuste investering in de identiteit van Geleen. We verankeren ons industrieel erfgoed en mijnverleden, en kijken tegelijkertijd vooruit naar een toekomst waarin we koploper zijn in duurzame transitie van onze wereld. Door 1200 m2 aan retailruimte te herdefiniëren naar een maatschappelijke functie, kiezen we voor een onderscheidend profiel in onze regio. De binnenstad moet weer dynamisch worden. Mensen komen er om te recreëren, te winkelen, te werken en te wonen maar ook om te creëren en te leren. Hier bouwen we een Geleen dat aantrekkelijk is voor jong en oud, voor ondernemers, studenten en bewoners. We zien het als het begin van een nieuw verhaal: we werken samen met bewoners, ondernemers en bezoekers om van centrum Geleen een inspirerende en toekomstbestendige plek te maken waar iedereen welkom is en het prettig vertoeven is.”

Jules Crijnen

Ambtelijk Opdrachtgever, gemeente Sittard-Geleen

“Hier bouwen we een Geleen dat aantrekkelijk is voor jong en oud, voor ondernemers, studenten en bewoners.”

Graphic: paultreffers/Stadslabs

Hilversum zet de bibliotheek centraal

“We hebben gekozen voor een minder traditionele aanpak van onze binnenstad. Een bibliotheek als motor van het centrum zie je ten slotte niet overal. We willen de identiteit van Hilversum als Mediastad zichtbaar maken in het centrum, en dat doe je niet met standaard invullingen. De herinrichting van het plein Kerkbrink, de aanpassing van de winkelpassage Gooische Brink en de verhuizing van de bibliotheek naar deze passage pakken we integraal aan, samen met de bibliotheek en Brinkler Mall. Historisch is de Kerkbrink een plek voor samenkomst en ontmoeting en van economisch belang. De bibliotheek is dit ook, een ankerpunt voor ontmoeting, voor leren, voor culturele dynamiek. En de bieb zorgt voor een extra bezoekersstroom naar de binnenstad. Daarnaast zit ook het Museum Hilversum aan de Kerkbrink en zal Beeld & Geluid er een dependance openen. Deze functies versterken elkaar en vertellen samen het verhaal van deze stad. Het ontwerp van de Kerkbrink sluit daarop aan met een flexibele inrichting voor verschillende doeleinden We maken een plek die meer is dan een optelsom van functies. Het laat zien wie we zijn, en waar we als stad naartoe willen.” Lees hier het volledige artikel over de visie van Hilversum

Norine Terpstra

Projectleider, gemeente Hilversum

“We maken een plek die meer is dan een optelsom van functies. Het laat zien wie we zijn, en waar we als stad naartoe willen.”

Kerkrade kiest voor voortgezet onderwijs en jonge gezinnen

“Met de sluiting van het Rolduc College in 2012 verloor Kerkrade het grootste deel van haar voorgezet onderwijs. Leerlingen van havo en vwo moesten uitwijken naar middelbare scholen in de buurgemeenten Heerlen en Landgraaf. Begin 2024 opende Het Martin Buber haar deuren voor de eerste 162 leerlingen. Deze scholengemeenschap biedt onderwijs voor mavo, havo en vwo en is gevestigd in een tijdelijke locatie aan de markt in centrum van Kerkrade. De opening van de school in het centrum is een mijlpaal; er is weer voortgezet onderwijs in Kerkrade. Dat dit is gelukt, betekent een geweldige stimulans voor onze plannen voor het centrum. Dit is een cruciale voorziening voor jonge gezinnen.” Lees hier het volledige artikel over de visie van Kerkrade

“De opening van de school in het centrum is een mijlpaal; er is weer voortgezet onderwijs in Kerkrade.”

Alexander Geers

Wethouder voor o.a. Wonen, Volkshuisvesting en Openbare Ruimte, gemeente Kerkrade

Impulsaanpak winkelgebieden

Inhoudsopgave

Impulsaanpak winkelgebieden

Inhoudsopgave