4 december 2016

Eindrapport pilot ‘Verlichte regels winkelgebieden’

Twaalf Nederlandse binnensteden hebben meegedaan aan een pilot om te onderzoeken of ondernemers innovatiever worden als er minder regels zijn. Dat kan de levendigheid van de binnenstad ten goede komen. De verrassende conclusie na anderhalf jaar experimenteren: niet het schrappen van regels, maar een soepeler houding van de gemeente leverde de grootste winst op. Toch zijn er ook diverse concrete regels verbeterd.

Creatieve ideeën

pilot_verlichte_regels_winkelgebiedenVeel steden zoeken naar manieren om hun binnensteden levendiger te maken. Ondernemers zouden daarom minder ‘last’ van regels moeten hebben, zodat ze niet gehinderd worden om hun creatieve ideeën uit te voeren. De pilot ‘Verlichte regels winkelgebieden’ zette ondernemers en de gemeente met elkaar om tafel om samen de regelgeving in winkelgebieden te verbeteren.

Winstpunt

Bij gemeenten die deelname aan de pilot was er duidelijk sprak van een omslag: ze hielden minder star vast aan de regels en richten zich meer op de ondernemer. Regels werden flexibeler geïnterpreteerd, zodat veel initiatieven wél konden doorgaan, ook als ze in eerste instantie niet passend leken. Een ander winstpunt van de pilot is dat gemeenten en ondernemers meer samen optrekken om hun binnenstad te verlevendigen.
Een greep uit de bevindingen van de pilot:

Deelnemende gemeenten

De twaalf gemeente die hebben deelgenomen zijn Alkmaar, Ede, Goes, Helmond, Voorburg (gemeente Leidschendam-Voorburg), Beilen (gemeente Midden-Drenthe), Oss, Roosendaal, Rotterdam, Sluis, Zeist en Zwolle. Kennis- en netwerkorganisatie Platform31 heeft de pilot, in samenwerking met Expertteam Winkelgebieden georganiseerd en begeleid.

Download hier het rapport.

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief van de Retailagenda

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.