Impulsaanpak Winkelgebieden

Programma Impulsaanpak Winkelgebieden 2021

De retail in winkelgebieden in binnensteden en kernen staat sterk onder druk. Dit heeft structurele leegstand tot gevolg. Daardoor ligt verloedering op de loer en worden binnensteden steeds minder leefbaar en aantrekkelijk. De Rijksoverheid wil lokale projecten stimuleren en ondersteunen die de leegstand in binnensteden terugdringen. Deze gebieden moeten ook op langere termijn aantrekkelijk zijn voor zowel bewoners als bezoekers. Deze verandering komt tot stand met een gebiedsgerichte, overkoepelende aanpak. Via het programma ‘Impulsaanpak Winkelgebieden’ is hiervoor subsidie en kennis beschikbaar. Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat stelt voor deze regeling 100 miljoen euro beschikbaar. De looptijd is 4 jaar.

Samenwerkingsverbanden van gemeentes en private partijen kunnen een aanvraag indienen voor een projectplan voor de transformatie van winkelgebieden. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) verzorgt de ondersteuning en het subsidieloket van de regeling. De Retailagenda zorgt voor de communicatie over het programma. Alle opgedane kennis en ervaringen worden gedeeld met andere gemeenten en private partijen, zodat zij daarvan kunnen leren.

Het programma is nog in ontwikkeling. Kijk op de site van RVO voor alle actuele informatie over het programma.


Webinar Online technische briefing – 13 oktober 2021 – Q&A en terugblik

[18 november]

Op woensdag 13 oktober organiseerden RVO en de Retailagenda een online briefing om een toelichting te geven op de regeling Impulsaanpak Winkelgebieden. Tijdens deze online briefing is onder meer ingegaan op:

Aan de hand van de vragen die zijn gesteld is de Q&A uitgebreid en geactualiseerd. Bekijk hier de actuele versie van de Q&A.

Het webinar is hier terug te kijken:


Concept aanvraagformulier beschikbaar

[11 oktober ]

Hoe dien je straks een subsidie-aanvraag in voor de regeling Impulsaanpak Winkelgebieden? Om vast een beeld te krijgen van het aanvraagformulier staat op de website van RVO nu een conceptversie van het aanvraagformulier dat kan worden gedownload.
Vragen over het aanvraagformulier kunnen gesteld worden via  iw@rvo.nl


Webinar 13 juli 2021- Q&A en terugblik

28 augustus 2021

Op 13 juli 2021 hebben RVO en de Retailagenda een webinar georganiseerd over de Impulsaanpak Winkelgebieden. Hierin zijn de eerste contouren van het programma en de subsidieregeling besproken.
Deze online briefing heeft via de live chat en per e-mail veel relevante vragen opgeleverd, die uitvoerig zijn besproken door het projectteam aan de hand van de kennis die op dit moment beschikbaar is.  Deze informatie is in de Q&A verwerkt.
Download hier de Q&A.

Het webinar is hier terug te kijken.

In het najaar organiseren RVO en de Retailagenda een tweede briefing, waarin dieper wordt ingaan op de regeling en de aanvraagdocumenten. Op de hoogte blijven? Meld u dan hier aan voor de digitale nieuwsbrief van de Retailagenda.


Vragen

Vragen over de subsidieregeling, de voorwaarden of bijvoorbeeld over de aanvraagprocedure? Stuur dan een e-mailbericht naar iw@rvo.nl


Altijd op de hoogte

Informatie over de regeling, zoals de aanvraagprocedure, criteria en planning is deze te volgen via de communicatiekanalen van de Retailagenda. Meld je hier aan voor de nieuwsbrief of volg de Retailagenda op LinkedIn.


Achtergrondnieuws & informatie

Nieuwsbericht 13 mei:  Kabinet investeert 100 miljoen in herstructurering winkelgebieden
Download: Kamerbrief contouren aanpak herstructurering winkelgebieden in binnensteden en kernen
Download: Kamerbrief Flexibiliteit aanpak herstructurering winkelgebieden

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief van de Retailagenda

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.