Intervisie “Succesolle subsidies voor transformatie van de binnenstad”

Welke subsidies en andere stimuleringsmaatregelen werken wel en welke niet als je de binnenstad wilt transformeren tot een aantrekkelijk gebied? Gemeente Veenendaal heeft op het gebied van subsidies inmiddels heel wat ervaring opgedaan en deelt die graag tijdens de Retailagenda-intervisie “Succesvolle subsidies voor transformatie van de binnenstad”, op 12 september in Veenendaal. Inschrijven kan hier.

De gemeente Veenendaal werkt al heel wat jaar aan de vernieuwing van het centrum. Zo’n 85% is nu gereed. De komende twee jaar worden de laatste puzzelstukjes gelegd: de realisatie van de laatste gebouwen, de aanleg van het vaste stadsstrand en het afronden van de gracht. Maar voor een vitaal centrum is meer nodig. Daarom heet de gemeente in 2017 samen met alle stakeholders het programmaplan vitale Winkelstad opgesteld. Want Veenendaal moet weer dé binnenstad van de regio worden om te winkelen, ondernemen, werken en verblijven.

Wat werk wel en niet?

Het Veenendaalse programma wordt samen met ondernemers, vastgoedeigenaren en andere stakeholders uitgevoerd. Tientallen projecten en activiteiten moeten ervoor zorgen dat de binnenstad aantrekkelijker, bereikbaarder, ondernemender en gezelliger wordt. Er zijn diverse subsidies en andere budgetten beschikbaar die doelen te realiseren. Programmamanager Aarnoud Aarnoudse: “Voor Veenendaal was, en is het, een zoektocht naar wat wel én niet werkt. We willen onze ervaringen ten aanzien van succesvolle en minder succesvolle subsidies graag met anderen delen.”

Soorten subsidies

Tijdens de intervisie vertellen Aarnoudse en zijn collega’s onder andere over subsidies om meer events (en de branding daarvan) te stimuleren, subsidies die korting of gratis parkeren voor bezoekers mogelijk moeten maken en subsidies die rond een gezamenlijke BIZ voor winkeliers en vastgoedeigenaren. Of subsidies succesvol zijn hangt mede af van de solidariteit en inzet van de ondernemers en vastgoedeigenaren, hebben ze in Veenendaal ervaren. Aarnoudse: “In Veenendaal zijn er ondernemers en vastgoedeigenaren die heel betrokken zijn, maar een flinke groep is dat niet, of veel minder. Ook daar moet je als gemeente mee om zien te gaan.”

Centrale vragen intervisie

Tijdens de intervisie wordt in kleine groepen met elkaar gesproken over onderstaande centrale vragen:

Programma

11.45 – 12.00 uur Ontvangst
12.00 – 13.00 uur Wandeling door het centrum (de wow’s en de au’s)
13.00 – 13.30 uur Lunch met korte voorstelronde en uiteenzetten van de verwachtingen
13.30 – 14.30 uur Presentatie case Veenendaal, inclusief vragenronde
14.30 – 15.15 uur Intervisie, in groepjes worden de centrale vragen besproken
15.15- 15.30 uur Plenaire terugkoppeling van de uitkomsten van de intervisie
15.30 – 15.45 uur Collectieve intervisie
15.45 – 16.00 uur Samenvatting en afronding
16.00 – 17.00 uur Borrel

Locatie

Cultuurfabriek, Kees Stipplein 74 in Veenendaal
OV: circa 15-17 minuten lopen vanaf Centraal Station Veenendaal
Parkeren: Parkeergage Van Hensbergen of Tricotage. Beide garages hebben een uitgang op het Stipplein. Dagtarief is € 6,-.

Aanmelden

Aanmelden voor de intervisie kan hier.

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief van de Retailagenda

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.