15 juli 2016

Rechter oordeelt over proef met blurring

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) hoeft gemeenten die deelnemen aan de proef met blurring niet op te roepen daarmee te stoppen. Dat heeft de rechtbank 13 juni bepaald naar aanleiding van een kort geding, aangespannen door de SlijtersUnie.

In verschillende Nederlandse gemeenten loopt een pilot met mengvormen tussen retail en horeca. De proef, gestart op initiatief van VNG, is niet toegestaan volgens de Drank- en Horecawet. De SlijtersUnie is van mening dat VNG daarom opzettelijke overtreding van de wet uitlokte, en gemeenten moest oproepen de proef te staken.
De rechter oordeelt dat de beslissing om deel te nemen aan de pilot en de manier waarop dat gebeurt, bij individuele gemeentebesturen ligt. De VNG heeft een beperkte rol bij de proef, en doet daarom niets wat niet mag. Directe belanghebbenden kunnen volgens de rechter stappen ondernemen tegen gemeenten, als die wetsovertredingen gedogen.
De rechter onderschat de rol van VNG in de pilot speelt, stelt voorzitter Ron Andes van de SlijtersUnie in een reactie. Een inhoudelijk oordeel over de pilot had volgens hem ‘veel tijd en moeite gescheeld.’ “We worden nu gedwongen ten aanzien van alle betrokken gemeenten afzonderlijke bestuursrechtelijke procedures te doorlopen.”
De eerste toetsing door een bestuursrechter is volgende week donderdag, over een zaak die de SlijtersUnie tegen de burgemeester van Nieuwegein heeft aangespannen. Mede afhankelijk van de uitkomst daarvan volgen procedures tegen de overige deelnemende burgemeesters volgen, laat SlijtersUnie weten.
De SlijtersUnie maakte vorige maand bekend aangifte te doen tegen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten om stopzetting van de blurringproef te eisen. De unie deed eerder al aangifte tegen verschillende individuele deelnemende gemeenten.
Bron: RetailNews

Bekijk  hier de infographic met de spelregels rond blurring.

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief van de Retailagenda

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.