23 juni 2016

Verbod wijnverkoop bij boekhandel in Zwolle

Waanders In de Broeren mag geen wijn verkopen in zijn boekhandel in Zwolle. De gemeente kan niets anders dan meegaan in de uitspraak van de rechter, laat een woordvoerder weten tegenover De Stentor. Daarmee is blurring voor deze boekhandel van de baan.

Waanders In de Broeren is ingedeeld in ‘werelden’, zo valt te lezen op de website van de winkel. In de werelden vindt men boeken, maar ook allerlei nevenartikelen die passen bij de boeken in het schap. Wijn hoort daar niet bij, oordeelde de rechter. Hij deed zijn uitspraak naar aanleiding van een klacht van de SlijtersUnie eerder dit jaar, dat de boekhandel geen alcohol mag verkopen. Zwolle had op onjuiste gronden afgezien van handhavend optreden tegen de verkoop van alcohol in de boekhandel, aldus de rechter.

De gemeente kon destijds niet direct zeggen of de flessen wijn ook daadwerkelijk uit de boekhandel, gevestigd in een voormalige kerk, moesten verdwijnen. Zwolle is namelijk een van de gemeenten die zich bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft aangemeld voor de proef met blurring. Hierbij experimenteren ruim vijftig gemeenten met de Drank- en Horecawet, door mengvormen tussen retail en horeca te testen. (Lees hier meer over blurring) Waanders In de Broeren valt echter buiten die proef, waardoor de gemeente niet anders zegt te kunnen dan het verbod op wijnverkoop te handhaven. De rechter sprak daarbij alleen over de verkoop van wijn die ergens anders wordt geconsumeerd, aldus de woordvoerder. ‘Het ter plekke schenken van een glaasje in een winkel valt niet onder dat verzoek.’

Bron: De Stentor

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief van de Retailagenda

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.