10 september 2019

Banen op de tocht? Youfit@retail biedt retailmedewerkers weer toekomst

Het rommelt nog altijd in de retail. Het rumoer rond het mogelijke vertrek van Hudson’s Bay uit Nederland zet iedereen in de sector weer even op scherp. Wat betekent dit voor de winkelgebieden, en voor mensen die er werken? Platform Youfit@retail zet zich speciaal in voor de loopbaanbegeleiding van medewerker in de retail. Dat kan gaan om eerste hulp bij het vinden van een nieuwe baan, maar een belangrijk doel is vooral om werkenden te stimuleren om zich altijd te blijven ontwikkelen. Zo blijven ook medewerkers future proof.

Het leek een tijdje rustig in de detailhandel, maar het voorgenomen vertrek van Hudson’s Bay, het faillissement van modeketen Miller & Monroe en recent dat van de Nederlandse schoenenketen Noë, maakt duidelijk dat winkellandschap nog altijd aan een ingrijpende verandering onderhevig is. Dat raakt zowel de ondernemers als de medewerkers. Projectleider Karlien Haak: “Dat maakt het ook noodzakelijk om te blijven leren, om zo beter voorbereid op de grote veranderingen in de retail. Elk faillissement is voor Youfit@retail aanleiding om te benadrukken hoe belangrijk het is dat medewerkers in zichzelf blijven investeren, zodat er ook altijd weer nieuwe kansen zijn.”

Het project Youfit@retail helpt medewerkers die hun baan verliezen, maar richt zich nadrukkelijk ook op mensen die nog aan het werk zijn. Haak: “Voor mensen die plotseling op straat staan is de schok vaak groot, ze hebben soms geen idee hoe ze verder moeten. Wij helpen ze zorgvuldig op weg naar een nieuwe baan. Maar het is net zo belangrijk dat mensen blijven leren, zodat ze sterk op de arbeidsmarkt staan, juist als er iets gebeurt.”

Bij Youfit@retail kunnen medewerkers gratis persoonlijk advies krijgen over hun loopbaan of het volgen van opleiding. Het digitale loopbaanplatform biedt tips en tests waar medewerkers zelf mee aan de slag kunnen. Voor ondernemers zijn programma’s beschikbaar om met medewerkers te onderzoeken of er nog een goede match is, om vervolgens uit te zoeken hoe het beter kan. “Daar is duidelijk vraag naar”, aldus Haak. “In meer dan een jaar tijd heeft Youfit@retail zo’n 2000 werknemers en 100 -grote en kleine- werkgevers begeleid. Aan beide kanten blijkt behoefte aan aandacht voor ontwikkeling, maar het gesprek daarover wordt in de praktijk nog maar mondjesmaat gevoerd.”

Week van de loopbaan

Van 16 t/m 20 september is het de Week van de loopbaan. ‘Dan wordt er landelijk aandacht besteed aan het belang van loopbaanontwikkeling en een “leven lang leren”‘, aldus Haak. “De loopbaancoaches van Youfit@retail zitten die week klaar om medewerkers gratis telefonisch advies te geven.” Medewerkers kunnen zich aanmelden via Youfit@retail.

Youfit@retail wordt gefinancierd vanuit de sector (Stichting Detailhandelsfonds) en is één van de projecten van de Retailagenda.

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief van de Retailagenda

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.