Steden willen een actieve rol spelen in het herstel van Europa na de corona-pandemie. Burgemeesters van grote Europese steden hebben met de EU besproken om steden meer bij de herstelprogramma’s van de EU te betrekken en gevraagd om financiële steun.
Burgemeesters van grote Europese steden hebben een ‘nieuw pact tussen de EU en bestuurders van steden’ aangeboden om de gevolgen van de crisis het hoofd te bieden. Tijdens vergaderingen met o.a. vice-voorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans, georganiseerd door Eurocities, stelden de burgemeesters voor om de steden meer te betrekken bij de herstelprogramma’s van de EU en hebben ze om Europese financiering gevraagd.
“Steden zijn het zwaarst getroffen door de crisis”, schrijven de burgemeesters in een gezamenlijke verklaring van het netwerk Eurocities. De meeste EU-herstelmaatregelen zijn echter gericht op de lidstaten. De burgemeesters hebben voorstellen gedaan om die moeten zorgen dat er ook EU-financiering naar steden gaat, die hebben de steun hard nodig.
Ook in Nederland maken steden zich zorgen over de klap die corona uitdeelt aan de retail en de binnensteden. De wethouders van de G4/5 spreken binnenkort met de Directoraat-Generaal Bedrijfsleven & Innovatie van het Ministerie van EZK over de impact van de crisis.
Download hier het statement.
Europese voorbeelden
Eurocities heeft een aantal voorbeelden geselecteerd van de maatregelen die Europese steden hebben genomen. Ook Rotterdam wordt genoemd:
Rotterdam – Keeping mass transit safe
Wenen – For public services
Bologne – Your neighbourhood, a cultural centre
Beşiktaş – Anti-stress campaign
Helsinki – Support to entrepreneurs