De Retailagenda heeft Platform31 gevraagd zo’n 20 proeftuinen te selecteren waar gerichte interventies de trajecten op het gebied van lokale winkeltransformatie moeten gaan aanjagen. Heeft het winkelgebied in uw gemeente een extra impuls nodig? Meld u dan nu aan.
Lokale aanpak
De proeftuinen worden opgezet in het kader van het Retailagenda thema Lokale transformatie. Dit thema richt op de activatie en versnelling van transformaties van leegstaande en/of verouderde winkelgebieden naar compacte, complete en comfortabele (=gastvrije) (winkel)gebieden. Gemeenten die interesse hebben om proeftuin te worden kunnen zich hiervoor aanmelden. Na een startgesprek met drie tot vijf belanghebbenden, waaronder de verantwoordelijk wethouder, maakt Platform 31 een analyse van de situatie in uw winkelgebied en legt dit vast in een uitvoeringsplan. Aansluitend worden procesinterventies aangeboden die zijn afgestemd op uw lokale context. Dit leidt tot versnelling van dit langjarige en complexe transformatieproces.
Interventies
Platform 31 brengt in kaart welke concrete opgave en belemmeringen in uw winkelgebied spelen, welke belanghebbenden zijn aangehaakt en gezamenlijk worden nieuwe inzichten en instrumentarium ontwikkeld. Vervolgens worden, afhankelijk van uw opgave en de fase waarin de transformatie van uw winkelgebied zich bevindt, procesinterventies uitgevoerd. Denk hierbij aan:
- aanscherpen van visie/ambitie: is voldoende helder wat de opgave is, is er een gedeeld beeld waar de transformatie toe moet leiden;
- inventariseren en activeren van lokale netwerken: welke partijen zijn al betrokken en welke (lokale) partijen kan nog gemobiliseerd worden om mee te doen, bijvoorbeeld scholen, bewoners, cultuursector, verenigingen (kortom: het maatschappelijk middenveld dat in beweging kan en wil komen);
- identificeren en programmeren van strategische projecten: een volledige gebieds(her)ontwikkeling is vaak niet mogelijk, maar op cruciale plaatsen een interventie doen kan tot grotere dynamiek leiden, bijvoorbeeld de inrichting van (deel van) het openbaar gebied, nieuwe invulling van een winkel door een woning(en)/bedrijf(ven), herijking logistieke routes;
- inzichtelijk maken van knelpunten en oplossingsrichtingen benoemen. Hoe kunnen de huidige instrumenten in de publicaties ‘Instrumenten voor een succesvolle transitie van de winkelstructuur 2017’ en ‘Samen investeringen in succesvolle winkelgebied 2018 verder aangevuld en aangescherpt worden met inzichten en aanbevelingen uit de proeftuinen?
inspiratiesessie: kennis en ideeën opdoen bij een andere sector of gemeente is mogelijk.
Komt uw proeftuin in aanmerking?
Het programma focust op gebiedstransformatie die plaatsvindt in een winkelgebied. Uw uitdaging ligt in de ontwikkeling van transformatieaanpakken op lokaal niveau, waarbij de regionale afstemming van groot belang is. In aanmerking voor het programma komt:
- winkelvastgoed dat een andere functie krijgt, zoals wonen, horeca, maatschappelijke functies, onderwijs etcetera.
- moeilijk te transformeren gebieden vanwege het ontbreken van (markt)vraag naar functies vallen binnen de scope van het project.
Voorwaarden proeftuin
- Bereidheid voor cofinanciering van de proeftuin van 10.000 euro per deelnemende gemeente;
- Willen versnellen, verbreden en/of verdiepen van het lokale transformatieproces;
- Blijvend commitment huidig college;
- Verschillende partijen aan tafel (gemeente, retailers, eigenaren);
- Duidelijke afbakening van proeftuingebied;
- Meer dan 10 procent leegstand in betreffend winkelgebied;
- Getekende RetailDeal (of voornemens om een RetailDeal te tekenen);
- Regionale afstemming opgestart of gerealiseerd.
Aanmelden
Werkt u bij een gemeente waar een dergelijke winkelopgave ligt en merkt u dat het proces wel een extra impuls kan gebruiken en bent u ook bereid een deel te co-financieren? Of heeft u vragen? Neem dan contact op met Irma IJdens, projectmanager Locale transformatie, irma.ijdens@retailland.nl, 06-22884076.