24 maart 2023

HCA-programma van de Retailagenda gaat samenwerken met NLwerktaanwerk

De retail staat voor de grote uitdaging om voldoende personeel te vinden. Het HCA-programma van de Retailagenda zoekt met partners naar passende oplossingen. HCA werkt nu ook samen met NLwerktaanwerk, een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland.

Er is veel werk, maar niet in alle sectoren. En er zijn veel mensen die graag willen werken, maar de weg naar die banen en sectoren niet vinden. Mensen van werk naar werk helpen is een belangrijke manier om werkloosheid te voorkomen en zoveel mogelijk vacatures te vervullen. In de praktijk blijkt het voor mensen niet altijd even makkelijk om van sector over te starten. Voor een betere verdeling op de arbeidsmark is het wenselijk dat werkgevers én werknemers durven te kijken naar mogelijkheden in andere beroepen en sectoren.
NLwerktaanwerk beschikt voor een groot aantal branches over branche-informatie, arbeidsmarktontwikkelingen en de contact- of instroommogelijkheden. Met deze kennis kunnen branches, werkgevers en arbeidsmarktprofessionals eenvoudig met elkaar in contact komen.

Regioregisseurs

NLwerktaanwerk is dé plaats voor werkgevers met arbeidsmarktvraagstukken waar ze niet zelf het antwoord op vinden. Komen zij er toch niet uit, dan kunnen ze via NLwerktaanwerk de hulp krijgen van een regisseur. Deze gids voor de werkgever, wijst op mogelijke oplossingen en beschikbare dienstverlening. De regisseur bemiddelt zelf geen personeel maar verwijst door naar partners die dat doen, zoals het Regionale Mobiliteitsteams (RMT) zijn, een private bemiddelaar, een brancheprogramma of een onderwijsinstelling. De regisseur monitort of het contact loopt en de oplossing helpt, en meldt dit bij partners als dit niet het geval is.

Brancheregisseurs

Naast de regionale aanpak wordt er ook op landelijk niveau ondersteuning geboden. Verschillende branche-experts kunnen de regioregisseur voorzien van specifieke branchekennis. Deze brancheregisseurs ontwikkelen daarnaast ook instrumenten die werkgevers op weg kunnen helpen. Bijvoorbeeld de routekaarten, waar meer dan 100 branches in kaart zijn gebracht. Deze tool bevat informatie over sectoren, competenties, beroepen, en zij-instroommogelijkheden. Hierdoor is het mogelijk om bijvoorbeeld te zoeken op eigenschappen van werknemers. Dit kan een onverwachte match met een branche opleveren, wat de samenwerking tussen verschillende branches weer kan stimuleren. Door de samenwerking van de Retailagenda met NLwerktaanwerk is de retailsector goed vertegenwoordigd in het project.

Spilfunctie

De regisseurs onderhouden contact met RMT’s en hebben met branches contact in de regio. Daardoor kunnen gemakkelijk publieke partners en brancheverenigingen bij elkaar brengen en afspraken maken tussen publieke dienstverleners en branche-initiatieven. In de verschillende regio’s worden regelmatig (kennis-)sessies georganiseerd waarbij verschillende branches aansluiten.

Kijk hier voor meer informatie over NLwerktaanwerk en regio regisseurs.

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief van de Retailagenda

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.