5 juni 2023

Kom woensdagmiddag 14 juni naar PROVADA voor de praktijkverhalen van Den Helder en Geleen

Gemeente Den Helder en Geleen behoorden tot de eerste tranche gemeenten die subsidie hebben ontvangen vanuit de Impulsaanpak Winkelgebieden. Ze zijn elk op een eigen manier bezig hun centrum weer aantrekkelijk te maken. De Retailagenda is woensdagmiddag 14 juni te gast op het Kennisplein van KERN. Daar hebben we boeiende gesprekken met gemeente Geleen (15 uur) en Den Helder (16 uur).  We sluiten af met een borrel.

In Den Helder wordt onder andere het oude pand van V&D aangepakt. In het centrum van Geleen krijgt straks kennis alle ruimte. RVO en de Retailagenda hebben deze twee gemeenten uitgenodigd om tijdens PROVADA hun praktijkervaring delen. Op het Kennisplein van KERN praten we met ze over hun visie en aanpak, en vertellen ze hoe ze omgaan met draagvlak en bestuurlijk akkoord. Na afloop borrelen we graag nog even met iedereen na.

Het programma

Geleen: 15 -16 uur. Kennisplein KERN  stand 12-65

Impulsaanpak Winkelgebieden: De gezamenlijke aanpak in centrum Geleen – van leegstand naar experience center

Inwoners, ondernemers, overheid en onderzoekers werken onder de noemer GL1 aan de toekomst van het centrum van Geleen. Deze gezamenlijke aanpak betekent onder meer dat de stad zich aanpast aan inwoners en ondernemers en niet andersom. Met behulp financiële steun van de Impulsaanpak Winkelgebieden wordt de leegstand en verloedering in het centrum aangepakt, zodat het weer een prettig gebied wordt voor iedereen. Lege panden krijgen onder meer een invulling als ‘experience center’. Dit doet de gemeente in samenwerking met industriegigant Chemelot en kenniscluster Brightlands Chemelot Campus.
In deze sessie, georganiseerd door de Retailagenda en RVO, gaat strateeg Rupert Parker Brady, aanjager voor retailers en binnensteden, in gesprek met drie betrokken partijen:

Den Helder: 16-17 uur. Kennisplein KERN. Stand 12-65


Hoe stedelijke vernieuwing Den Helder helpt met een aantrekkelijke én compacte binnenstad (16.00 uur, Kennisplein Kern)

Het stadshart van Den Helder heeft de afgelopen 15 jaar dankzij forse investeringen een enorme kwaliteitsimpuls gekregen. Sinds het faillissement van V&D in 2015 mistte de Beatrixstraat als centrale winkelstraat in het centrum een belangrijke trekker. Met behulp van de regeling Impulsaanpak Winkelgebieden is de leegstand in binnenstedelijk winkelcentrum Kroonpassage aangepakt. Het ernaast gelegen V&D-pand wordt nu herontwikkeld. Een deel van de Kroonpassage wordt gesloopt en de winkelunits verhuizen naar de plint van de oude V&D. De kelder van het pand krijgt een maatschappelijke functie en op de etages komen 36 nieuwe huurwoningen. In totaal verdwijnt ongeveer 6.000 m2 (vooral leegstaande) winkelruimte uit de binnenstad.

De ontwikkeling en uitvoering van het projectplan zijn in handen van Zeestad, die als zelfstandige organisatie in opdracht van gemeente en provincie Noord-Holland de stedelijke vernieuwing in Den Helder mogelijk maakt, samen met Woningstichting Den Helder.
Tijdens deze sessie gaat strateeg Rupert Parker Brady, aanjager voor retailers en binnensteden, in gesprek met Zeestad-directeur Marichel Weel over de impact van de stedelijke vernieuwing op de Helderse binnenstad, de speerpunten van het project en welke leermomenten komen kijken bij de herontwikkeling.

Meer informatie

Locatie: PROVADA
Datum: 14 juni 2023
Tijd: 15-16 uur en 16 -17 uur. Aansluitend een borrel
Inschrijven voor PROVADA kan hier.
Kijk hier voor meer informatie over de regeling Impulsaanpak Winkelgebieden

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief van de Retailagenda

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.