3 juli 2017

Minister Kamp tekent RetailDeal met 26 gemeenten

Op maandagmiddag 3 juli heeft minister Kamp tijdens het Zomercongres Retailagenda in Zwolle met 26 gemeenten RetailDeals getekend. Uniek is dat in de provincie Overijssel nu alle gemeenten een RetailDeal hebben. Kamp ziet de RetailDeals als een van de talrijke successen van de Retailagenda. Kamp: “De Retailagenda is geen wondermiddel, maar een uitnodiging tot hard werken.”

Een RetailDeal houdt in dat gemeenten het initiatief nemen om belangrijke stakeholders bij elkaar te brengen en samen tot een toekomstgericht beleid voor de detailhandel te komen. Kamp blikt terug en noemt het goed nieuws dat er sinds start van de Retailagenda in 2015 nu 140 gemeenten zijn met een RetailDeal. Net als het feit dat ook alle 12 provincies vorig jaar een Provinciale RetailDeal hebben gesloten. Kamp: “Dat is van groot belang: processen als deze – waarbij veel gemeenten betrokken zijn – lopen veel beter met provinciale regie.”

Resultaten Retailagenda
Kamp somt een aantal van de behaalde resultaten op, zoals de expert-bijeenkomsten, de aanpak van regeldruk en ontwikkeling van instrumenten om leegstand tegen te gaan. Hij is positief over het project ‘Loopbaansupport Detailhandel’, dat mensen die hun baan in de detailhandel zijn kwijtgeraakt weer aan een nieuwe baan helpt. En de Retail-innovatieagenda is aan de Retailagenda toegevoegd om “lokaal innovaties te ontwikkelen en te testen, die vervolgens landelijk opgeschaald kunnen worden.” De Retailagenda voorziet ook in het kennisniveau van de detailhandel als geheel. INretail en Thuiswinkel.org gaan met steun van partners achter de Retailagenda een breed kenniscentrum voor de detailhandel opzetten.

Huurmarkt
Volgens Kamp is nog een belangrijke stap die nog gezet moet worden, het verbeteren van de afspraken tussen huurders en verhuurders. Kamp: “Ik zie het als mijn verantwoordelijkheid om in de huur/verhuurkwestie de regie te nemen, met het oog op het brede, maatschappelijke belang.”
Kamp noemt de Retailagenda geen wondermiddel, maar een uitnodiging tot hard werken. Hij gaat de komende tijd in gesprek met de betrokken partijen over de toekomst van de Retailagenda. “Onze tijdelijke, hoogst noodzakelijke, gezamenlijke, intensieve inspanning is nodig voor het behoud van de Nederlandse winkelstructuur in steden en dorpen.”

Dit zijn de gemeenten die op 3 juli een RetailDeal hebben getekend:
Almelo
Alphen a/d Rijn
Assen
Bodegraven-Reeuwijk
Borne
Dalfsen
Delft
Dinkelland
Enschede
Hof van Twente
Losser
Oldenzaal
Olst-Wijhe
Ommen
Pijnacker-Nootdorp
Raalte
Rijssen-Holten
Staphorst
Terneuzen
Tubbergen
Twenterand
Vlissingen
Wierden
Wijchen
Zutphen
Zwarte Waterland

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief van de Retailagenda

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.