29 mei 2023

Open hiring; kansen voor werkgevers en werkzoekenden

Een van de actiepunten van het HCA-programma van de Retailagenda is om de werkgelegenheid in de retail te bevorderen. Open hiring zien wij als een goede oplossing om aan de huidige arbeidsmarkttekorten te werken. UWV, netwerkpartner van de Retailagenda, deed onderzoek naar het gebruik van open hiring door werkgevers.

Personeel aannemen zonder sollicitatieprocedure waardoor iedereen kans heeft op een baan. Deze laagdrempelige manier van medewerkers werven, ook wel ‘open hiring’, wordt ondanks de krappe arbeidsmarkt nog maar mondjesmaat toegepast. Afgelopen jaar heeft slechts 6% van de ondervraagde werkgevers open hiring ingezet als wervingsmethode, zo blijkt onderzoek van UWV.Grefiek open hiring UWVUWV heeft bij 4.500 werkgevers onderzocht in hoeverre men open hiring al gebruikt, zie in de grafiek hieronder uitkomsten voor de detailhandel.

In heel Nederland zegt een kleine groep werkgevers (6%) in 2022 open hiring te hebben ingezet als wervingsmethode. 16% van de werkgevers heeft open hiring niet toegepast, maar geeft wel aan dat deze wervingsmethode iets voor hun organisatie zou kunnen zijn.

In de detail- en autohandel wordt open hiring door 7% van de werkgevers al wel eens toegepast. Daarnaast stelt 22% dat open hiring wellicht iets voor de eigen organisatie zou kunnen zijn. Open hiring wordt in de detailhandel het vaakst ingezet voor functies als verkoopmedewerker, vakkenvuller, bezorger, winkelmedewerker of kassière.
Open hiring kan een oplossing zijn voor personeelstekorten. De ondervraagde werkgevers uit de detailhandel die al gebruik maken van open hiring gaven aan minder vaak last te hebben van moeilijk vervulbare vacatures dan hun concurrenten.

 Bron: UWV
UWV publiceert regelmatig artikelen over de arbeidsmarkt. Op Arbeidsmarktinformatie (werk.nl) zijn al deze publicaties te vinden. Voor meer informatie over open hiring. lees hier het hele artikel

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief van de Retailagenda

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.