25 januari 2024

Provincie Groningen biedt gemeenten de helpende hand bij de ontwikkeling van lokale centra

Op 23 januari 2024 organiseerden INretail, de Retailagenda samen met de provincie, lokale partijen en ondernemers uit Groningen het Groninger symposium “Vitale binnensteden en dorpscentra” in Winschoten.

Een aantrekkelijke binnenstad of dorpscentrum is van groot maatschappelijk belang voor de leefbaarheid. De sociale meerwaarde binnen een centrumgebied krijgt dan ook een steeds sterkere rol en zorgt voor onderscheidend vermogen.

INretail en de Retailagenda vinden het belangrijk dat de toekomst van binnensteden en dorpen hoger op de agenda komt bij provincie en gemeenten. Daarom trekken zij ook dit jaar weer het land in met een reeks regionale bijeenkomsten om samen met lokale organisaties en stakeholders, zoals provincies, gemeenten, vastgoedpartijen, ondernemers en centrummanagers, te praten over de toekomst van hun centrumgebieden.

Collectief optrekken

Er zijn in 2023 een reeks goed bezochte sessies geweest in Friesland (Drachten), Overijssel (Deventer), en Limburg (Roermond). Dit jaar vond de aftrap plaats in de provincie Groningen. Ook voor de vitaliteit van de Groningse samenleving is het van belang dat de sectoren retail, horeca, cultuur, gastvrijheid en vastgoed goed functioneren en collectief optrekken.

INretail en de Retailagenda en de samenwerkende partijen in de provincie Groningen nodigden op 23 januari 2024 belanghebbenden uit mee te praten over de toekomstige meerwaarde van de Groninger binnensteden, dorpen en buitengebieden.

Schouders eronder

De avond werd bezocht door zo’n 150 politici, centrummanagers, ondernemers, eigenaren en experts uit uiteenlopende sectoren. Wat kunnen diverse partijen bijdragen aan een gezonde toekomst van onze steden en dorpen? Welke oplossingen zien zijn?

De deelnemers waren het in ieder geval met elkaar eens dat een aantrekkelijke binnenstad of dorpscentrum van groot maatschappelijk belang voor de leefbaarheid. Alle bij het centrum betrokken partijen moeten hier de schouders onder blijven zetten. Maar is dat genoeg?

Elke regio telt
Hoewel de aantrekkelijkheid van winkelgebieden en de lokale economie een aangelegenheid van de gemeente is, geeft provincie Groningen aan gemeenten te willen helpen met de ontwikkeling van de centra in steden en dorpen. De twee grote uitdagingen daarbij zijn de bereikbaarheid van het OV en de arbeidsmarkt.

Dit jaar zullen  nog meer regiobijeenkomsten in provincies  worden gehouden.

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief van de Retailagenda

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.