10 juli 2018

Provincie Zuid-Holland deelt ervaring met leegstandsverordening

Provincie Zuid-Holland heeft in vijf gemeenten ervaring opgedaan met de toepassing van de leegstandverordening om winkelleegstand aan te pakken. Die opgedane kennis is nu via de brochure ‘Aanpak leegstand in Zuid-Hollandse winkelstraten’ beschikbaar voor alle gemeenten in de provincie.

Veel winkelstraten in Zuid-Hollands hebben te kampen met leegstand. Dat is zonde, vindt de provincie, want de ruimte in Zuid-Holland is schaars en moet efficiënt worden benut.

Sinds 2010 kunnen gemeenten de leegstandverordening inzetten om in gesprek te komen met pandeigenaren en zo samen te werken aan een oplossing voor de leegstand. Maar wat zijn de voor- en nadelen van het gebruik van de leegstandverordening? Samen met de gemeenten Bodengraven-Reeuwijk, Gouda, Maassluis, Noordwijkerhout en Schiedam is de provincie Zuid-Holland opgetrokken om tot een beste aanpak te komen.

De ervaring van vijf gemeenten met deze verordening laat zien dat de leegstandsverordening niet altijd de beste oplossing is; het is een uiterste middel. Het is nog altijd beter om eigenaren op een andere manier in beweging te krijgen. De provincie deelt in de brochure slimme en effectieve oplossingen om winkelgebieden weer aantrekkelijk te maken: maak een goede inventarisatie van leegstaande panden, bepaal als gemeente je rol en zet in op samenwerking met eigenaren. Wederzijds vertrouwen en gelijkwaardigheid tussen partijen is hierbij cruciaal.

Download hier de brochure

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief van de Retailagenda

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.