Om een eind te maken aan de verwarring rond de aanduiding van winkeloppervlakten heeft de Retailagenda voor collectief gebruik in de retail- en vastgoedsector uniforme definities opgesteld.
In de winkel- en winkelvastgoedmarkt zijn verschillende begrippen voor oppervlakten in omloop, zoals Bruto vloeroppervlak (BVO), Verhuurbare vloeroppervlak (VVO) en Winkelvloeroppervlak(WVO). In de praktijk leidt dit tot onduidelijke situaties, tot aan de Raad van State toe. In het kader van de Retailagenda heeft een werkgroep onder leiding van IVBN en NRW eenduidigheid in het gebruik van begrippen gebracht (zie bijlage). De uiteenlopende gebruikers in de retail- en vastgoedsector worden aangespoord om deze richtlijn voortaan te hanteren.
Om effectief plannen te kunnen maken, is het van belang dat iedereen dezelfde begrippen gaat hanteren. In het kader van de Retailagenda is onder leiding van de NRW en de IVBN een werkgroep met marktpartijen samengesteld die de uniforme definities hebben opgesteld.
Download hier de notitie ‘Vaststelling uniforme definities winkeloppervlakten‘.
Uniforme definities
In de ‘Notitie Uniforme definities winkeloppervlakten’ staat een uitgebreide uitleg van de definities en in welke situaties ze worden toegepast:
- BVO: de oppervlaktenorm NEN 2580 geldt als basis voor het bepalen van de oppervlakte die onder andere wordt gebruikt in bestemmingsplannen en bepalen van de planvoorraad ;
- VVO: de geijkte maatstaf voor taxaties en huurcontracten;
- WVO wordt gebruikt voor marktonderzoek en benchmark van winkelgebieden.
In de notitie zijn deze begrippen nader toegelicht. Daarbij staat aangegeven in welke situatie ze worden gebruikt en door wie (overheden, eigenaren, ontwikkelaars, makelaars, taxateurs, consultants en retailers).
Er wordt nu vooruitgang geboekt om vaste ‘omrekenregels’ tussen BVO, VVO en WVO vast te stellen en vast te leggen in de NEN 2580. Binnenkort volgt nog een koppeling van de drie oppervlakte typen (BVO-VVO-WVO) aan de eenduidige definiëring van de begrippen leegstand, planvoorraad en (relevante) plancapaciteit.
Voor dit jaar staan er nog vervolgstappen gepland, zoals eenduidige definiëring leegstand, planvoorraad en (relevante) plancapaciteit. Daarnaast zullen de definities en koppeling van de drie oppervlakte typen worden opgenomen in de notitie Omzetkengetallen en het Retail Kennis Platform (voorheen detailhandel.info).