23 maart 2022

Loopbaanpaden en skillspaspoort maken stappen zetten op de arbeidsmarkt makkelijker

De retail van nu vraagt om nieuwe skills. Het Retail Qualification Framework (RQF) en het skillspaspoort helpen ondernemers en medewerkers makkelijker aan te sluiten bij de ontwikkelingen in de sector.

Nieuwe technologieën, demografische ontwikkelingen, de opkomst van internationale online platforms, allemaal zijn ze van invloed op de retail, en daarmee ook op de skills van werkgevers en werknemers. Zowel in fysieke winkels, bij webwinkels als bij de multichannelretailers. Want hoe zorg je dat je als ondernemer mee kan gaan met alle veranderingen? En medewerkers de juiste vaardigheden hebben om klanten online en offline adequaat te bedienen? Dat vraagt om inzicht in functies en competenties.

Retail Qualification Framework
In 2020 is het project loopbaanpaden binnen het Retail Qualification Framework systeem (RQF) van start gegaan. Het RQF is een framework van beroepscompetentieprofielen en beroepskwalificaties die als referentie dienen voor het opleiden en scholen van professionals voor de sector. Een toekomstbestendige retail begint immers met een sterke basis. De sector zelf bepaalt welke kwalificaties gewenst zijn. Een medewerker die werkt in de retail of logistiek kan via het Retail Qualification Framework zoeken naar een andere functie en zien welke aanvullende competenties of vaardigheden daarvoor nog moeten worden ontwikkeld.

loopbaanpaden
Het project loopbaanpaden van KCH biedt medewerkers de mogelijkheid om skills te vergelijken met banen en functies binnen de detailhandel, bijvoorbeeld verkoper, magazijnmedewerker, bezorger of webshopmedewerker. Op basis van skills worden tips en suggesties gegeven voor loopbaanstappen, passende vacatures, scholing en manieren om scholing te bekostigen (o.a. de leerrekening). Voor zowel bedrijven als voor individuele medewerkers is dit een mooie aanvulling in het kader van “een leven lang ontwikkelen”.

Skillpaspoort
Vaardigheden van een medewerker kunnen worden toegevoegd aan het skillspaspoort. Hierin wordt een profiel gemaakt waarin kennis en diploma’s, werkervaring, skills en werkstijl zijn opgenomen. Het paspoort draagt bij aan het ontdekken van mogelijk talent op de arbeidsmarkt. Het levert een bijdrage aan het wervings- en selectieproces. Op basis van aspecten uit het paspoort kunnen werkzoekende en werkgever gematcht worden. De verwachting is dat werkenden, scholieren, studenten en andere werkzoekenden zich in de toekomst aan werkgevers voorstellen met een digitaal overzicht van hun competenties en vaardigheden.
Werkgevers kunnen met het skillspaspoort inzicht krijgen in de skills van medewerkers en welke scholing/training nog nodig is om goed aan te sluiten bij het bedrijf.  Werkgevers kunnen contact opnemen met KCH over de mogelijkheden.

HCA en Retailagenda
Menselijke vaardigheden zijn een belangrijke schakel in een gezonde retailsector. Human capital is dan ook één van de drie hoofdthema’s van de Retailagenda. De Human Capital Agenda (HCA) gaat over de investeringen van ondernemers, werkgevers, werknemers, onderwijs- en kennisinstellingen en overheden, die noodzakelijk zijn om de competenties van iedereen die werkzaam is in de (food en non-food) retailsector aan te laten sluiten bij de noodzakelijke transitie van de sector.

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief van de Retailagenda

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.