14 februari 2022

Rapport sociale meerwaarde van retail

De rol van de retail reikt verder dan een economisch belang. De detailhandel is ook grote maatschappelijke waarde. Dit beschrijft INretail in het rapport ‘De maatschappelijke meerwaarde van retail’. De Retailagenda schaart zich volledig achter de visie in het rapport en ontwikkelt samen met INretail gesprekken in de regio om de visie op leefbare kernen en een gezonde retail kracht bij te zetten, vertelt Retailagenda voorzitter Marijke van Hees.

De stuurgroep van de Retailagenda heeft het rapport van Retailagenda-partner INretail over de maatschappelijke meerwaarde van Retail met groot enthousiasme ontvangen. De stuurgroep van de Retailagenda bestaat uit organisaties uit de publieke en private sector, zoals het ministerie van Economische Zaken & Klimaat, Kern, Platform31, VNG, CBL, Vakcentrum en INretail.
Voorzitter Marijke van Hees: “Het rapport slaat de spijker op zijn kop; retail heeft veel meer betekenis dan alleen strikt economisch. De coronapandemie heeft voor veel mensen zichtbaar gemaakt dat zij hechten aan levendige centra met de eigen lokale winkels. Maar er is meer: retail draagt samen met onder andere de horeca en cultuur bij aan de leefbaarheid van centra van steden en dorpen en heeft een belangrijke sociale meerwaarde; het is ook een plek om elkaar te ontmoeten, om even tussen de mensen te zijn, om iets te beleven en persoonlijk contact te hebben. Dat blijkt van onschatbare waarde.”

De Retailagenda draagt samen INretail graag de boodschap van het rapport verder uit, aldus van Hees. “We gaan hiervoor dit jaar een zestal regionale gesprekken organiseren, waar we met de provincie, bestuurders van gemeenten en ondernemers het onderwerp gaan uitdiepen. We zijn heel benieuwd naar de inspiratie die het rapport biedt en de impuls die het kan geven aan lokale en regionale samenwerking die is gericht op het behoud van leefbare kernen en vitale retail.”

Werkbezoek minister EZK
Het rapport is op 7 februari overhandigd aan de kersverse minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens tijdens haar eerste werkbezoek. Zij bezocht winkels en sprak met ondernemers in de werkstad Rotterdam. De dag erna  is het rapport samen met een petitie ook aangeboden aan de Tweede Kamer. INretail heeft daarbij drie voorstellen voor acties van de landelijke overheid die bijdragen aan levendige, bruisende dorpen en steden waar bezoekers graag komen en mensen graag wonen.

In onderstaande video gaan Marcel Evers (INretail) en Anke Griffioen (H&G advies) in gesprek over het rapport.

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief van de Retailagenda

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.