15 juni 2020

René Vierkant: ‘Never waste a good crisis’.

De crisis in binnensteden zal voorlopig nog aanhouden. oor René Vierkant is het duidelijk dat alle spelers in een centrum- of winkelgebied er groot belang bij hebben dat het gebied toekomst heeft. Zijn advies is om vooral om samen te werken, expertise van buitenaf in te schakelen en in actie te komen.

René Vierkant gaf leiding aan het reviewteam Lokale transformatie van de Retailagenda, dat op bezoek ging bij elf steden en één provincie om de lokale transformatie-opgave te analyseren. De bevindingen van het reviewteam zijn in de publicatie Lokale transformatie. Wat werkt wel? Wat werkt niet? te downloaden of als onlinemagazine te bekijken.

Hij scheef eind april een blog die nog altijd actueel is. Daarin geeft hij onder andere aan te hopen dat de positieve ontwikkelingen die nu op veel plekken ontstaan zullen beklijven. Zoals lokale samenwerking om meer online als stad aanwezig te zijn, herwaardering voor de lokale ondernemer en de erkenning voor vitale beroepen.

Voor de partijen in de Gouden Cirkel van een binnenstad of centrumgebied is het van belang dat het gebied toekomst heeft, aldus Vierkant. Alleen samen kom je tot oplossingen, maar dat gaat niet vanzelf. Ook al is elke lokale situatie uniek, de onderliggende problematiek is universeel. Zijn advies aan gemeente en samenwerkingsverband: betrek vooral expertise van buiten, dan kun je er beter in slagen om tot een succesvolle en duurzame transformatie van centrumgebieden te komen.
Lees hier het hele verhaal van René Vierkant.
(Afbeelding: Fly Conceptstore Heerlen).

Hulp bij transitie

De Retailagenda en DNWS hebben een raamwerk opgesteld om binnensteden – en winkelgebieden te helpen met de transitie toekomstbestendig te worden. Bekijk hier de handreiking.

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief van de Retailagenda

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.