Retailagenda Wintercongres 2018

De Retailagenda heeft op maandag 19 februari in Hotel Nassau te Breda het het Retailagenda Wintercongres georganiseerd.
Bekijk hier een impressie van de dag, met het tekenen van de RetailDeals, de co-creatiesessies en uitgebreide videoreportages van de pilotgemeenten van de Retailagenda die laten zien hoe zij werken aan het compact maken van hun binnenstad en het tegengaan van leegstand.

Het programma
9.45: ontvangst
Ontvangst in de kapel van Hotel Nassau (ingang Minderbroedersstraat.)

10.30 uur: plenair programma
Wethouder Adank van Breda, licht in zijn welkomstwoord toe waarom zijn stad is gekozen tot Beste Binnenstad 2017-2019. Daarna volgt een paneldiscussie waarbij de wethouders van pilotgemeenten Arnhem, Den Helder, Hardenberg, Meppel, Schiedam en Roosendaal in gaan op kansen, uitdagingen en leermomenten bij het toekomstbestendig maken van hun binnenstad. Tussendoor kunt u reageren op uiteenlopende stellingen.

12.00 uur: tekenen RetailDeals/lunch
Staatssecretaris Mona Keijzer tekent namens de partijen achter de Retailagenda met bestuurders van gemeenten een nieuwe reeks RetailDeals. Het gaat om Zoetermeer, Gooise Meren en Amersfoort en alle gemeenten uit de Achterhoek: Aalten, Bronckhorst, Berkelland, Oude IJsselstreek, Oost Gelre en Winterswijk, die gezamenlijk een regionale RetailDeal tekenen.
Voor de gasten staat er een lunchbuffet klaar en is volop gelegenheid om te netwerken.

13.30 uur: co-creatiesessies
Verdeeld over twee rondes worden zes verschillende co-creatiesessies gehouden waar op interactieve wijze en aan de hand van praktijkvoorbeelden de thema’s van de Retailagenda worden besproken. U kunt bij binnenkomst twee sessies kiezen.

 1. Retail Innovatie
  Door: gemeente Roosendaal/DNWS
  Smart City Roosendaal is een proeftuin voor toegepaste digitale technologie op het gebied van retail. Wethouder Cees Lok en Rob Weiss van platform DNWS laten zien wat de toepassing van innovatie steden kan brengen.
 2. Human Capital Agenda
  Door: Peter Cras (directeur KCH) en Anke Pollmann (ondernemer)
  Een veranderende retail vraagt om andere competenties van ondernemers en medewerkers. Peter Cras (KCH) en Anke Pollmann (winnaar Global Innovation Award – Netherlands 2017-2018) gaan in op de skills die nodig zijn om de innovatie in de retail te kunnen bijbenen.
 3. BIZ/Lokale transformatie
  Door: gemeente Eindhoven en Haarlem
  Een ondernemersfonds, BIZ of reclamebelasting zijn verschillende manieren waarop stakeholders zich kunnen organiseren. Marco Karssemakers (Eindhoven) – de grootste BIZ van Nederland- en Jan Appelman (Haarlem) vertellen over hun ervaring en leerpunten.
 4. Regionale Sturing
  Door: provincies Brabant en Noord-Holland, Commissie Organisatie & Beleid
  Provincies zijn op zoek naar hun regierol. Kim Ruijs (provincie Noord-Holland) en Vester Munnecom van de provincie Brabant lichten toe hoe deze provincies in de praktijk omgaan met regionale sturing.
 5. Aftrap Retailagenda Intervisies
  Door: René Hendriks (Bureau aan Zee)
  René Hendriks geeft een voorproefje van de intervisiesessies die de Retailagenda in het voorjaar gaat starten rond de vijf centrale thema’s. De sessie is met name interessant voor gemeenten die van elkaars ervaring willen leren.
 6. Retailagenda en leefbaarheid in Krimp- en anticipeergebieden
  Door: het ministerie van BZK en RVO
  Krimp- en anticipeergebieden staan voor de extra grote uitdaging om toekomstbestendig te blijven. Daar zijn in de meeste gevallen andere invullingen dan alleen retail voor nodig. BZK heeft voor deze gemeenten een programma ontwikkeld dat door Saskia Spapen van BZK en Matthijs van Gent van RVO wordt toegelicht. Henk Meijer van de gemeente Oldambt vertelt over de situatie ‘Winschoten’.

15.00 – 16.00 uur: Retailwandeltour
Start van een interactieve retailwandeltour door het centrum van Breda, verzorgd door de gemeente Breda in samenwerking met lokale ondernemers. Aan de hand van opdrachten verkent u in kleine groepen het centrum

16.00 – 17.00 uur: borrel
We sluiten de middag af met een netwerkborrel in het gezellige café Zeezicht.

Vragen of meer informatie? Mail naar retailagenda@minez.nl.

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief van de Retailagenda

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.