21 april 2021

Versoepeling in zicht: winkelen op afspraak volgende week voorbij

Vanaf 28 april hoeven klanten vooraf geen afspraak meer te maken voor het bezoeken van een niet- essentiële winkel. Dat maakte premier Mark Rutte op 20 april bekend in een persconferentie. Voor de versoepeling gaat gelden wel enkele voorwaarden. Brancheorganisaties en overheid hebben een gezamenlijk ‘afsprakenkader’ op gesteld om te zorgen dat regels worden gehandhaafd en consumenten veilig en verantwoord te kunnen winkelen.

Het maximale aantal klanten wordt daarbij nog altijd bepaald door het winkeloppervlak: bij kleine zaken is dat twee klanten per verdieping, in grote warenhuizen geldt één klant per 25 vierkante meter. Kinderen tot en met 12 jaar worden niet meegeteld. Een hulpbehoevende en ondersteuner tellen samen als 1 klant. Consumenten krijgen nog altijd het advies  om drukte te vermijden en zoveel mogelijk alleen te winkelen. Het dragen van een mondkapje is in winkels verplicht. Retailers moeten ervoor zorgen dat in hun winkel de 1,5 meter afstand gewaarborgd wordt en niet te veel mensen tegelijkertijd binnen zijn.

Drukte voorkomen

Rutte deed in de persconferentie een beroep op ondernemers en hun brancheorganisaties om alles te doen wat nodig is om deze spannende stap in goede banen te leiden. Dat betekent samen zorgen winkelstraten niet te druk worden. Dat vraagt wat op het gebied van handhaving,  bijvoorbeeld door te letten op de inrichting van winkels en winkelstraten met bijvoorbeeld looproutes, tellers aan de poort en hulpmiddelen om anderhalve meter afstand te kunnen houden, aldus Rutte. Als winkelstraten en terrassen de druk worden, dan kunnen ze worden gesloten.

Afspraken sector en overheid

De winkels kunnen open met inachtneming van de basisregels ten aanzien van hygiëne, desinfectie en gezondheid. Hiervoor geldt ook het afsprakenkader “Naleving en Handhaving Verantwoord Winkelen”, dat namens alle aangesloten detailhandelsbranches bij MKB-Nederland en VNO-NCW is overeengekomen met de Rijksoverheid. Het afsprakenkader is inclusief de Richtlijnen “Verantwoord Winkelen”, “Winkelen voor mensen met een beperking” en “Winkelen en de Openbare Ruimte”.
Door de richtlijnen in het afsprakenkader te volgen kunnen ondernemers, winkeliersvereniging en gemeenten laten zien veilig dat winkels verantwoord en gastvrij open kunnen zijn en zij er alles aan te doen om een veilige omgeving te creëren.
Een aantal belangrijkste bepalingen uit het afsprakenkader zijn:

Kijk voor de actuele informatie op de site van de Rijksoverheid.

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief van de Retailagenda

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.