14 oktober 2018

Zoetermeer: besmet met het gastvrijheidsvirus

Op donderdag 4 oktober vond de Retailagenda intervisie over gastvrijheid in centrum- en winkelgebieden plaats. Ron van de Berg van Talk of de Town vertelde over de aanpak van gastvrijheid binnen Retailinnovatie Lab Zoetermeer en deelde do’s en don’ts: “Met sociale interactie vergroten wij samen de meerwaarde van onze binnensteden en winkelgebieden. Een gouden kans in een internettijdperk.”


 Impressie van de intervisie in Zoetermeer

Ambassadeurs

Gastvrijheid bij Whoopsy in Zoetermeer. Fotografie: Mary Bossaer

“Gastvrijheid creëer je samen. Daarom bezochten wijvoor de ‘Pilot Gastvrij Binnenstad’ alle 125 ondernemers in de historische Dorpsstraat van Zoetermeer. In een persoonlijk gesprek maakten we duidelijk dat we niet kwamen om te ‘vergaderen’, maar om te ‘doen’. Met retailers, maar ook horeca, pandeigenaren en makelaars staken we actief de handen uit de mouwen. Deze samenkomst gaf de broodnodige verbinding een prachtige boost. De ondernemers stelden zich niet slechts op als ambassadeurs van Zoetermeer, maar ook als ambassadeurs van elkaar.”

Iedereen gastvrij

“Het is een misverstand om te denken dat gastvrijheid in centrum- en winkelgebieden slechts retail raakt. Een écht gastvrij gevoel brengen immers niet alleen verkopers, maar bijvoorbeeld ookhandhavers en schoonmakers over. In workshops boden wij daarom al deze mensen handvatten voor een gastvrije opstelling. We stopten pas tot alle actieve partijen uit de binnenstad, van verkoper tot handhaver, besmet waren met het gastvrijheidsvirus. Dat werpt nu zijn vruchten af.”

Handen uit de mouwen

“In het centrum van Zoetermeer zien we het gedrag en de sfeer met de dag verbeteren. Het voelt hier nu al warmer en gezelliger aan. Zo positioneren retailers zich bijvoorbeeld niet langer alleen nog binnen, maar ook buiten hun winkels. Het spreekwoordelijke blokje kaas staat niet alleen nog op de toonbank, maar wordt nu ook buiten uitgedeeld, vergezeld van een vriendelijke begroeting en bij interesse het ‘verhaal’ achter het product. Bezoekers vertellen thuis over die ene leuke winkelstraat waar ze op meerdere plekken zo warm ontvangen werden. Voilà; gratis mond-op-mond reclame!”

“Het was fijn om met gelijkgestemde collega’s ervaringen en gedachten uit te wisselen!”
Dietriech van Roest, gemeente Gorinchem

“Nuttige en inspirerende bijeenkomst over gastvrijheid. Altijd zinvol om ervaringen uit te wisselen met collega’s uit andere gemeenten en ideeën op te doen om zelf mee aan de slag te gaan.”
– Reineke de Vries, gemeente Dordrecht

Terugblik

Bekijk hier de presentatie van de gemeente Zoetermeer en de resultaten van de intervisie. Stad & Co begeleidt de pilot Gastvrije binnenstad in Zoetermeer, en doet dat in nog drie andere steden. Lees hier meer over hun aanpak.

Meer weten over de Pilot Gastvrij Binnenstad? Neem dan contact met Tessa Vosjan, projectleider Kenniscreatie & innovatie van de Retailagenda: tessa.vosjan@retailland.nl, 06 53375601

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief van de Retailagenda

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.