19 mei 2025

Leerkring Impulsaanpak Winkelgebieden Utrecht: ‘Learn, meet and eat’

Op 13 mei 2025 organiseerde RVO een leerkring voor deelnemers van het programma Impulsaanpak winkelgebieden (IW). 25 afgevaardigden van gemeenten kwamen samen voor ontmoeting, inspiratie en om te leren van elkaar. Gemeenten Hengelo en Oldambt deelden hun ervaringen. En ook centrummanagement kwam uitgebreid aan bod tijdens een presentatie van de Centrum Management Academy. De eigen uitdagingen en opgedane kennis wisselden de deelnemers uit tijdens speeddate-sessies.

Het IW-programma helpt gemeenten om hun winkelgebieden toekomstbestendig te maken; minder lege winkelpanden, meer woningen en meer groen. Het programma bestaat uit financiële steun en het delen van kennis en expertise. RVO ziet niet alleen toe op de voortgang van de IW-projecten, maar biedt ook ondersteuning. En deelt de kennis vanuit de IW-projecten. Sylvia Arts van RVO ging hier dieper op in. Zij kondigde ook aan dat binnenkort alle gemeenten in Nederland hulp kunnen inschakelen van het IW-expertteam.

Leerkring Impulsaanpak Winkelgebieden

In de praktijk: Winschoten en Hengelo

Misha de Gier van gemeente Oldambt deelde het verhaal van Winschoten. De gemeente werkt samen met drie private partijen en stuurt vooral via samenwerkingsovereenkomsten (SOK’s) en anterieure afspraken (AOK). Ook deelde hij de opgedane kennis over het anti-speculatiebeding, staatsteunregels en de AGVV. Zo is het belangrijk op tijd te beginnen met de toets t.a.v. de AGVV, ofwel de Algemene Groepsvrijstellingsverordening van de Europese Commissie. Die bepaalt wanneer steun van overheden (zoals gemeenten) aan (bouw)ondernemingen wél is toegestaan zonder voorafgaande goedkeuring van de Europese Commissie.

In Hengelo is de transformatie van het centrumgebied in volle gang. Hun aanpak is gericht op uitvoering en doen. De gemeente keek in 2017 tegen een dieptepunt van 23% leegstand aan. Daarom zette men in op een radicale omslag en een compact winkelhart. Hengelo koos er onder meer voor om zelf risicodragend te zijn en particuliere panden aan te kopen. In zijn presentatie vertelde Joop Nijenhuis verder hoe de samenwerking met private partners en een woningcorporatie is georganiseerd en welke stappen er inmiddels zijn gezet.

Bij de transformatie van winkelgebieden kan het samenwerken met private partijen en het opstellen van SOK’s, behoorlijk uitdagend zijn. Gemeente Oldambt en Hengelo hebben voor een verschillende aanpak gekozen, die waardevolle inzichten en inspiratie opleverde voor de aanwezigen.

Centrummanagement

Kjeld Vosjan van de Centrum Management Academie (CMA) legde uit wat centrummanagement inhoudt en wat het belang van een centrummanager is voor een toekomstbestendig centrumgebied. Het schaap met de vijf poten bleek (helaas) niet te bestaan en benadrukte hij: “Centrummanagement is geen doel op zich maar een middel om een doel te bereiken.” In zijn presentatie kwamen onder meer de belangrijkste fasen en voorwaarden aan bod en hoe centrummanagement optimaal te organiseren.

Speeddaten om kennis uit te wisselen

Onderdeel van de ochtend was speeddaten waarbij deelnemers elkaar in sneltreintempo spraken over hun uitdagingen en opgedane ervaringen. Om ervoor te zorgen dat alle IW-gemeenten ook na deze dag goed zicht hebben op welke ervaring en kennis waar te halen valt, is deze informatie uitgewerkt in een zogenoemd ‘IW-paspoort’.

Ook op de hoogte blijven?

Binnenkort start het IW-expertteam, later dit jaar zullen weer nieuwe leerkringen volgen en vanuit het IW-programma wordt volop interessante kennis en ervaring gedeeld. Via de nieuwsbrief van de Retailagenda   blijf je op de hoogte van nieuws over transformatie van binnenstedelijk (winkel)gebied. Praktijkcases, onderzoeken, events, trends en meer!

Wil jij ook op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief van de Retailagenda

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.