Beleidsborging: bepalen ambitieniveau
Inhoud handreiking:
Startpagina, 1. Inventarisatie plancapaciteit, 2. Beleidsborging wegbestemmen, 3. Juridische borging saneren plancapaciteit
2. Beleidsborging wegbestemmen
Onderdeel 3: ‘Beleidsborging: bepalen ambitieniveau’, inhoud:
Na stap 2 (Confrontatie beleid en inventarisatie) is in beeld welke detailhandelsmeters in principe gesaneerd moeten worden om het gewenste eindbeeld uit het beleid te realiseren. In de praktijk is het meestal niet haalbaar om op korte termijn alle ongewenste plancapaciteit te reduceren. Dit heeft vooral te maken met onvoldoende (ambtelijke) capaciteit en/of onvoldoende bestuurlijk draagvlak. Om een realistisch en effectief ambitieniveau te bepalen dient een risicoanalyse te worden uitgevoerd, waarna prioritering kan plaatsvinden.
Risicoanalyse
In de risicoanalyse worden locaties waar sanering dient plaats te vinden getoetst aan diverse risico’s. Per locatie en per onderdeel wordt het risicoprofiel bepaald in de categorie laag, midden en hoog. De volgende risico’s worden getoetst:
-
-
- Kans op (her)invulling
- Kans op structuurverstorende effecten
- Dienstenrichtlijn
- Bestuurlijke gevoeligheid
-
VOORBEELD: risicoanalyse
-
-
- Locatie X heeft een bedrijfsbestemming en is gesitueerd op een bedrijventerrein. Binnen de bedrijfsbestemming is ook een mogelijkheid voor algemene detailhandel, waaronder een supermarkt.
- De resultaten van de risicoanalyse zijn als volgt:
- Kans op (her)invulling: risico is groot. De locatie staat momenteel leeg en retailers zijn opzoek naar ‘gaten’ in het bestemmingsplan.
- Kans op structuurverstorende effecten: risico is groot. Omdat er een supermarkt mogelijk is en een supermarkt op deze locatie niet bijdraagt aan de detailhandelsstructuur, is de kans op effecten op de buurt- en wijkstructuur groot.
- Dienstenrichtlijn: risico is klein. Binnen het bestemmingsplan zijn voor detailhandel geen ‘beperkingen’ opgenomen.
- Bestuurlijke gevoeligheid: risico is klein. Het beleid stelt duidelijke kaders omtrent plancapaciteit reductie.
-
Prioritering
Nadat de risico’s in beeld zijn is het zaak de reductie van plancapaciteit te prioriteren (plannen in de tijd). Idealiter vindt dit plaats op basis van de grootste risico’s. Een voorbeeld van een prioritering op hoofdlijnen kan zijn:
-
-
- Supermarkten buiten winkelcentra
- Reguliere detailhandel buiten winkelcentra
- PDV op verspreide bewinkeling
- Aanloopgebieden in centra
- ABC-categorie op bedrijventerreinen.
-
-
Direct naar de onderdelen van ‘Beleidsborging wegbestemmen’
Onderdeel 1: Hoofdlijnen beleid (detailhandelsvisie)
Onderdeel 2: Confrontatie beleid en inventarisatie
Onderdeel 3: Bepalen ambitieniveau